De kracht van je onbewuste

Astrid Willems kracht van het onbewusteWanneer schiet je een idee te binnen?

Deze vraag heb ik, de afgelopen jaren tijdens workshops en lezingen, aan honderden mensen gesteld. Hierbij een greep uit de terugkerende antwoorden: “onder de douche, voor het slapen gaan, bij het opstaan, tijdens het lopen, zomaar, op de wc, tijdens het strijken of tuinieren…”

Samengevat klinkt het antwoord als volgt: “ideeën schieten te binnen als je er niet bewust mee bezig bent.” 

Zodra je afstand neemt en ontspant komt er van alles beweging. Hoe werkt dit?

Het bewustzijn wordt geconfronteerd met het eindproduct van onbewuste processen

Zo’n 98% van onze mentale operatie is onderbewust. Hier hebben we geen invloed op. Een groot gedeelte van je (creatieve) denkkracht ontstaat als het ware buiten je eigen weten om. Leonardo da Vinci zei het al:

‘Het is een goed idee om zo nu en dan een probleem los te laten en je te ontspannen. Wanneer je daarna weer opnieuw nadenkt over het probleem, is je oordeel beter, want continu nadenken over een probleem tast de kracht van je oordeel aan.’

In het onderstaande filmpje (van slechts 1 minuut) vertelt John Cleese over dit principe.

Ruimte en afstand zijn nodig om de kracht van je onbewuste te benutten. Hier lees je meer over wat Ap Dijksterhuis, gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken, onderzocht heeft op het gebied van onbewuste processen.

Denken is net als poepen

Op het gebied van onze stoelgang laten we onbewuste processen volledig hun gang gaan. Bij denkprocessen, daarentegen hebben we de neiging constant druk uit te oefenen. Zonde! Een idee is als een drol die zich aandient, het komt vanzelf.

Voor een Pecha Kucha (een 6:40 minuten presentatie van 20 beelden x 20 seconden) bij T-Mobile heb ik de vergelijking tussen denken en poepen uitgewerkt.

Herkenbaar?

naar alle columns

 

 

terug naar startpagina