‘Dingen doen’ levert geen energie op

druk-druk-druk-astrid-willems-flexdenken
Waar krijg jij energie van?

In Nederland hebben we massaal het idee opgevat dat je van dingen doen energie krijgt. De alom resonerende vraag: ‘waar krijg jij energie van?’ illustreert deze opvatting. ‘Rust’ is een misplaatst antwoord in deze context. Rust is dingen niet doen. Dingen niet doen, doe je op vakantie. Dus nog een keer: ‘waar krijg jij energie van? Wat vind jij leuk om te doen? Wat is jouw passie? Daar is jouw antwoord. Daar ga jij energie van krijgen!

Wat een absurde vraag

Om aan te tonen dat dit idee absurd is neem ik als voorbeeld een baby. Een peuter of kleuter werkt ook. Als een baby, midden op de dag, spontaan in slaap valt gaan wij niet haastig de rammelaar boven zijn krib vervangen omdat hij van de rammelaar die er nu hangt geen energie meer krijgt. Het werkt eerder omgekeerd: we wegen zorgvuldig af hoeveel input de kleine kan verwerken zodat hij aan alle rust toekomt die hij nodig heeft. Onze kleuter sturen we niet naar die specifieke dagopvang waar hij energie van krijgt. Nee, we willen juist dat hij zijn energie loost. Alles wat te veel stuitert en dus te veel energie heeft, is eerder een last dan een lust. Daarvan zeggen we niet: ‘Keesje staat zo in zijn kracht, moet je kijken!’

Je bent als mens al voorzien van energie

In de kern zijn wij van hetzelfde materiaal als tijdens onze geboorte. Het materiaal is van vorm veranderd maar het functioneert op gelijke wijze. Je hoeft nergens energie van te krijgen, je bent als mens al voorzien van energie. Deze energie kan je verspillen of goed gebruiken. Zodra je het goed gebruikt heb je er meer van dan wanneer je het verspilt.

Als je midden in een burn-out zit, krijg je geen energie van je passie, wel van rust. Je moet eerst opladen, net zoals die baby die echt ontzettend veel slaapt. Behoud van energie is eigenlijk het enige waar wij ons om hoeven te bekommeren. Geen enorme opgave. Zeker als je kijkt naar onze levensstandaard. Desondanks knoeien we energie bij het leven. En, het paradoxale is, dit doen we omdat we er meer van willen hebben.

Sporten, gezond eten, seks en werken met passie

We praten elkaar constant fictieve energie aan. Werken hoeft tegenwoordig geen energie meer te kosten. Als je werkt op het gebied van je passie dan krijg je daar energie van. Niet alleen van je passie krijg je energie, ook van sporten, sapkuurtjes, gezond eten en goede seks. Als je weinig energie hebt dan schiet je logischerwijs tekort in het opwekken ervan. Je doet iets niet goed. Dus moet je dingen gaan doen om uit te zoeken welke dingen je moet gaan doen om energie te krijgen…

Druk, druk, druk!

naar alle columns

 

 

dingen-doen-levert-geen-energie-op-astrid-willems-flexdenken

 

terug naar startpagina