De dynamische balans tussen inspanning en ontspanning

Astrid Willems balans tussen inspanning ontspanning

Hoe goed ben jij in balans?

Spring jij ‘s ochtends vol energie uit bed en val je ‘s avonds als een blok in slaap? Zo ja, dan kan je uitstekend heen en weer schakelen tussen de twee deelsystemen in je autonome zenuwstelsel: je sympathicus en parasympathicus.

Deze deelsystemen controleren en coördineren alle onbewuste (vitale!) functies van het lichaam zoals hartslag, spijsvertering en ademhaling. Je sympathicus zorgt voor actie. Je parasympathicus zorgt voor herstel. Als de ene aangaat, gaat de andere uit, en vica versa. Een beetje als een wip.

Stress-systeem: klaar om te vechten of vluchten

De sympathicus reageert voortreffelijk op stressoren en brengt je lichaam in gereedheid om te vechten of vluchten. Extra zuurstof en bloed gaan naar je ledematen en je spieren staan op spanning. Heel effectief in een levensbedreigende situatie. Minder effectief als je achter je computer zit te werken aan een deadline.

De sympaticus reageert soortgelijk op iedere stressor. Het is daarom geen wonder dat we van aanhoudende, kleine stressoren op spanning of zelfs overspannen raken.

Herstelsysteem: uitrusten en opladen

Voor een goede balans is het belangrijk om regelmatig de actiestand, de sympathicus, uit te zetten, en de ontspanstand, de parasympaticus aan. Als je parasympathicus actief is maak je nieuwe cellen aan en regenereert je systeem. Voedingsstoffen worden opgenomen, afvalstoffen worden afgevoerd en je weerstand optimaliseert. Tegelijkertijd laad je energievoorraad op.

In ontspanning lever je dus een heuze topprestatie.

Parasympathicus activeren

In dit artikel staat een overzicht van oefeningen die mij veel helpen met het loslaten van spanning.  Voor uitgebreide informatie over het autonome zenuwstelsel en de activatie van de parasympathicus, neem een kijkje op deze website.  De informatie is heel compleet maar wel in het Engels.

naar alle columns

 

 

Astrid Willems balans tussen inspanning en ontspanning

terug naar startpagina