De Teekofoon

teekofoon-astrid-willems-flexdenken

Pas op! Hij zuigt geen bloed maar aandacht. De Teekofoon… wat weten we over dit diertje?

Teekofonen vormen een orde van geleedpotige infosieten die behoren tot de klasse der bits-en-bytes-achtigen. Teekofonen zijn nauw verwant aan de tablet- en padmijten, maar de precieze relatie is onduidelijk. Teekofonen leven van de aandacht van gewervelde dieren: ze zuigen zich vast in de geest en laten pas los als ze een betere versie van zichzelf tegenkomen. Het gewervelde dier raakt bedwelmd en verslaafd. Symptomen van verslaving zijn: het constant aanhalen van de Teekofoon en doelloos staren naar zijn rug. De Teekofoon is drager van het Infobesitas Virus.

Heeft u ook last van een Teekofoon? Volledige verwijdering is zo goed als onmogelijk. Wel kunt u zich wapenen tegen machtsovername en blootstelling aan het Infobesitas Virus. De Teekofoon is lui en wordt het liefst gedragen. U kunt hem gerust een paar uurtjes per dag buiten uw bereik houden. Afstand nemen verzwakt de Teekofoon waardoor hij u niet meer (volledig) kan domineren. Ondertussen bouwt u resistentie op tegen Infobesitas.

Een radicale kijk op Flexwerken

Astrid Willems flexdenken radicale kijk op flexwerken

Zet je schrap. Na dit artikel kijk je anders aan tegen werk. Je krijgt moeite met routine en je wilt vaker van houding veranderen. Misschien wil je na dit artikel wel werken vanuit een boomhut of boot. Of vanaf een camping of het dichtstbijzijnde stoepje dat je kan vinden als je ziet dat de zon schijnt. Je collega’s zullen zeggen dat je het spoor bijster bent. Dat je bent doorgeflext.

Durf je het aan?

…..

De flexplek is een voordelige optie

Laten we er geen doekjes om winden: flexplekken zijn een voordelige optie. Je kan meer mensen kwijt op minder ruimte. Daar we flink betalen voor vierkante meters is flex aantrekkelijker dan vast. Vergelijk het met AirB&B. Als je via AirB&B een accommodatie boekt dan heb je drie opties waaruit je kan kiezen: een gehele woning, een privé kamer of een gedeelde kamer. Drie keer raden wat de goedkoopste optie is? Juist, de flexplek onder de accommodaties: de gedeelde kamer.

We vinden het fijn om privé territorium te hebben en daar betalen we graag wat extra voor. We houden er niet van om constant de ruimte te moeten delen. Toch is de gemiddelde boodschap achter de flexwerkplek: ‘deze nieuwe vorm van werken zorgt voor meer uitwisseling, inspiratie, nieuwe samenwerkingen en innovatie’ en niet ‘sorry, je gaat kleiner werken’.  Lees verder »

Denken is net als poepen

flexdenken-astrid-willems-denken-is-als-poepen

Denken is net als poepen. Wanneer schiet je een idee te binnen? Vaak als je er niet bewust mee bezig bent. Het is als een drol die zich aandient. Zodra je afstand neemt en ontspant komt er van alles beweging.

Hoe werkt dit? Het bewustzijn wordt geconfronteerd met het eindproduct van onbewuste processen. 98% van onze mentale operatie is onderbewust. Hier hebben we geen invloed op (meer informatie over het onderbewuste vind je hier).

We worden opgevoed met het idee dat we voor het overgrote gedeelte op bewuste processen draaien. Dat we veel focus en controle kunnen uitoefenen over onszelf. Een beetje alsof er een mannetje in onze bovenkamer zit die alles bestuurd. Maar dat mannetje is een illusie.

Lees verder »

‘Dingen doen’ levert geen energie op

druk-druk-druk-astrid-willems-flexdenken
Waar krijg jij energie van?

In Nederland hebben we massaal het idee opgevat dat je van dingen doen energie krijgt. De alom resonerende vraag: ‘waar krijg jij energie van?’ illustreert deze opvatting. ‘Rust’ is een misplaatst antwoord in deze context. Rust is dingen niet doen. Dingen niet doen, doe je op vakantie. Dus nog een keer: ‘waar krijg jij energie van? Wat vind jij leuk om te doen? Wat is jouw passie? Daar is jouw antwoord. Daar ga jij energie van krijgen!

Wat een absurde vraag

Om aan te tonen dat dit idee absurd is neem ik als voorbeeld een baby. Een peuter of kleuter werkt ook. Als een baby, midden op de dag, spontaan in slaap valt gaan wij niet haastig de rammelaar boven zijn krib vervangen omdat hij van de rammelaar die er nu hangt geen energie meer krijgt. Het werkt eerder omgekeerd: we wegen zorgvuldig af hoeveel input de kleine kan verwerken zodat hij aan alle rust toekomt die hij nodig heeft. Onze kleuter sturen we niet naar die specifieke dagopvang waar hij energie van krijgt. Nee, we willen juist dat hij zijn energie loost. Alles wat te veel stuitert en dus te veel energie heeft, is eerder een last dan een lust. Daarvan zeggen we niet: ‘Keesje staat zo in zijn kracht, moet je kijken!’ Lees verder »